Video-Essay | ASMR – De Sensatie van YouTube

De afgelopen jaren is het video-aanbod op YouTube enorm divers geworden. Naast de welbekende vlogs, sketches en gaming-video’s, trekken tegenwoordig ook meer obscure genres een steeds groter publiek. Het genre waar ik in dit project voor de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar heb gedaan, is ASMR, wat staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het beschrijft het tintelende gevoel tussen het achterhoofd en de rug die de makers van deze video’s – zogenoemde ASMR Artists – proberen op te wekken bij de kijker. Deze gevoelssensatie heeft voor veel kijkers van ASMR een kalmerende en stressverlichtende werking.

In onderstaand video-essay sta ik wat langer stil bij dit jonge en opkomende genre, en analyseer ik de verschillende technieken die de ASMR Artists toepassen in de video’s. Ook probeer ik te achterhalen welke tv-programma’s dit genre hebben beïnvloedt en hoe YouTube als een platform bijdraagt aan nieuwe genre-elementen. Dit doe ik allemaal aan de hand van een gedocumenteerd onderzoek, waarin ik 40 ASMR-video’s heb geanalyseerd en 6 academische bronnen heb bestudeerd.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑