Het Ontwerpen, Verzamelen en Beheren van Content met Webapplicaties

Webapplicaties worden steeds belangrijker in de ICT-wereld. Met behulp van het Content Management Systeem WordPress kan bijvoorbeeld iedereen tegenwoordig in een handomdraai een website bouwen. Ook kunnen ze enorm belangrijk zijn bij het beheren en publiceren van je content en zorgen ze ervoor dat deze future-proof is. In het vak Webapplicaties verdiep ik me meer in dit fenomeen en bouw ik met behulp van zo’n webapplicatie een eigen forum.

De opdracht

De ontwikkeling van een bekende game is stilgelegd. Het is voor de uitgever niet meer rendabel om er aan door te ontwikkelen en er zullen dus ook geen nieuwe updates meer voor uitkomen. Een groep trouwe fans vind dat erg jammer en besluit om mensen bij elkaar te verzamelen om een eigen versie van deze game te maken. De opdrachtgever wil een platform waarop ontwikkelaars, fanatieke fans en casual spelers informatie met elkaar kunnen uitwisselen over het te ontwikkelen spel.

De oplossing is een forum in een Content Management Systeem (CMS) waar gemakkelijk content kan worden uitgewisseld en waar op een overzichtelijke manier gediscussieerd kan worden. Ik ga me bezig houden met het structureren van dit forum en het toevoegen van de gewenste features van de verschillende stakeholders. De vormgeving, het forumbeleid en de getoonde content worden bepaald door de opdrachtgever.

Om orde op zaken te stellen, heb ik een projectvoorstel geschreven waarin ik vastleg wie mijn stakeholders zijn, wat de eisen van deze stakeholders zijn en welke functionaliteiten daar bij horen.

Webapplicaties testen

Nu ik de eisen van mijn stakeholders heb vastgelegd, kan ik op zoek gaan naar de juiste webapplicatie. De webapplicatie die de beschikking heeft tot alle benodigde functionaliteiten en het beste past bij de eisen van de opdrachtgever. In mijn zoektocht ben ik uitgekomen op vijf webapplicaties: MyBB, PhpBB, Drupal, FluxBB en Vanilla. Uiteindelijk ben ik verder gegaan met MyBB, PhpBB en FluxBB, omdat deze er het meest bovenuit staken in mijn desk research. Deze drie webapplicaties heb ik vervolgens uitgebreid getest.

PhpBB

PhpBB is een van de bekendere webapplicaties. Het is specifiek ontworpen voor het maken van fora en is een erg robuust, betrouwbaar CMS dat beschikt over veel aanpassingsmogelijkheden. De meeste functionaliteiten die ik zoek zijn standaard al inbegrepen in PhpBB. De overige functionaliteiten die ontbraken kon ik met behulp van de talloze plug-ins gemakkelijk verkrijgen.

Het forum ontworpen in PhpBB

Helaas is PhpBB niet bepaald stijlvol. De lay-out is ouderwets en doet denken aan een gemiddelde mid-2000 website. Zelfs met externe stijlthema’s loopt de webapplicatie op visueel gebied flink achter op de concurrentie. Ook is het onder de motorkap nogal een rommeltje. Het controlepaneel voor administrators (AdminCP) is soms wat vaag gestructureerd, waardoor het uitvoeren van simpele taken vaak te veel tussenstappen vereist. Gemiddelde HTML- en CSS-kennis is van belang als je met dit programma wil werken.

Het AdminCP van PhpBB

FluxBB

FluxBB is ontworpen voor beginners. Het is van de geteste webapplicaties by far de makkelijkste in gebruik. Binnen een halfuur had ik al een heel simpel forum opgezet. Helaas wordt het niet veel geavanceerder dan dat. FluxBB beschikt over de minimale vereisten waar een forum aan moet voldoen, maar mist enorm veel functionaliteiten. Het aantal downloadbare plug-ins is schrijnend laag en de aanpassingsmogelijkheden zijn zeer beperkt.

Het forum ontworpen in FluxBB

De vormgeving is nog erger verouderd dan die van PhpBB en is vrijwel niet aan te passen. De enige downloadbare thema’s zijn varianten op het handjevol basisthema’s, die absoluut niet voldoen aan de huidige standaarden. Het is overduidelijk de makkelijkste webapplicatie in gebruik, maar dat komt dus met een prijs.

MyBB

Ten slotte heb ik de webapplicatie MyBB getest. Voor mij was deze webapplicatie de gulden middenweg tussen het gemak van FluxBB en de aanpassingsmogelijkheden van PhpBB.

Specifiek ontworpen voor fora

MyBB is een CMS dat specifiek voor fora is ontworpen. Vrijwel elke denkbare functionaliteit die je zou verwachten van een forum is al ingebouwd in het CMS en vereist geen externe plug-ins. Van het aanmaken van een uitgebreid profiel tot het aanpassen van threads en reacties: het zit allemaal al inbegrepen en kan binnen een handomdraai worden aangepast.

Het forum ontworpen in MyBB

Gebruiksvriendelijk

MyBB is gemakkelijk te installeren en het AdminCP is logisch gestructureerd, waardoor je je gemakkelijk een weg zal weten te banen door de vele opties die MyBB biedt. Hoewel het standaardthema enigszins karig is, worden er genoeg externe thema’s aangeboden die de navigatie en structuur van het forum aanzienlijk verbeteren. Gebruikers zullen snel gewend raken aan de logische indeling en structuur van MyBB.

Uitgebreide moderatietools

MyBB is ook ideaal voor Community Managers. Het CMS biedt een eigen controlepaneel voor moderators met enorm veel moderatietools. Het verbannen van gebruikers, het bewerken of verwijderen van threads en het beheren van reports van gebruikers zitten allemaal al standaard ingebouwd in het CMS en staan allemaal in een overzichtelijk menu. Ook worden er talloze statistieken bijgehouden die het werk van de moderators een stuk gemakkelijker maken.

Het controlepaneel voor de moderators

Veel aanpassingsmogelijkheden

Ten slotte biedt MyBB veel aanpassingsmogelijkheden. Hoewel het aanbod aan plug-ins en thema’s beperkt is, zijn zowel de structuur als de lay-out van je forum goed aan te passen. En niet alleen de Community Managers en administrators hebben de beschikking over vele aanpassingsmogelijkheden. Ook voor eindgebruikers biedt MyBB talloze opties aan, zoals letteropmaak, verschillende soorten tags en de optie om HTML-code in forum posts in te voegen.

Conclusie

Elk CMS heeft zijn sterke en zwakke punten. MyBB biedt niet de eenvoud van FluxBB of de talloze plug-ins en aanpassingsmogelijkheden van PhpBB, maar daar staat tegenover dat MyBB beschikt over een enorm sterk arsenaal aan basisfunctionaliteiten, die netjes zijn verpakt in een moderne, stijlvolle en gebruiksvriendelijke interface. Over het algemeen dus het meest geschikte CMS om je forum in te bouwen.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑